İçeriğe geç

Katılma Alacağına Hangi Faiz Uygulanır

Katılma alacağı neye göre hesaplanır?

Eşlerin edinimlerinin varlıkları ve borçları belirlendikten sonra, yükümlülükler varlıklardan düşülmelidir. Ortaya çıkan tutar “hurda değeri”ni temsil eder. Bu hesaplamanın sonucunda eşler genellikle bu artık değerlerin yarısı tutarında bir “katılım hakkı”na sahip olurlar.

İşçilik alacaklarına hangi faiz uygulanır?

Bu nedenle, dava dilekçesinde ileri sürülen tüm işçilik alacakları için kanuni faiz isteniyorsa, hangi faiz oranı uygulanmalıdır? Yargıtay kararında açıklandığı üzere, 3095 sayılı Kanun’da öngörülen kanuni faiz oranı (%9) düzenleyici olup, taraflar aksi yönde karar verebilirler.

Mahkemede hangi faiz uygulanır?

Kanuni faiz ve gecikme faizi hakkında 3095 sayılı Kanunla 19.12.1984 tarihinden itibaren yıllık % 12 olarak belirlenen kanuni faiz oranı, Bakanlar Kurulunun 19.12.2006 tarihli ve 2005/9831 sayılı Kararı ile % 9’a indirilmiştir.

Avukatlık alacağına hangi faiz uygulanır?

“Tahakkuk eden faiz” davanın açıldığı tarihe kadar geçen süreye uygulanırken, “tahakkuk etmemiş faiz” borçludan tahsil edilecek tutarın vadesine kadar geçen süreye uygulanır.

Katılma alacağı nasıl ödenir?

Katılım alacakları ve katma değerli hisseler nakit veya nakit olarak ödenebilir. Ayni ödeme, malların ihraç değerine bağlıdır; mesleki birimlerin ve şirketlerin ekonomik bütünlüğü dikkate alınır.

Katılma alacağı davasında taşınmazın hangi tarihteki değeri esas alınır?

Eşlerin kişisel ve edinilmiş mal varlıkları, mal rejiminin sona erdiği tarihteki durumlarına göre değerlendirilir; bu varlıkların tasfiye anındaki cari piyasa değerleri genellikle dikkate alınır. Başka bir deyişle, tasfiye edilecek malın tahliye bedeli, tasfiye kararına en yakın zamanda belirlenmelidir.

İş mahkemesinde hangi faiz uygulanır?

1) İş Mahkemesi’ne kıdem tazminatı ve diğer çalışan talepleri ile ilgili açılan davada, “en yüksek mevduat faiz oranları” belirlenmemiştir. Mahkeme, faiz oranını belirlemeden sadece “en yüksek mevduat faiz oranının uygulanması” konusunda karar vermektedir.

Tazminat alacaklarında hangi faiz uygulanır?

1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesine göre, mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı kıdem tazminatı için alınmaktadır. Ancak ilgili faiz yönetmeliği, mevduata uygulanan azami faiz oranı açısından özel bankalar ile kamu bankaları arasında ayrım yapmamaktadır.

Reeskont faizi nedir?

Yeniden iskonto, zamanında ihraç edilmemiş senetlerle ilişkili yükümlülüklerin ve alacakların değerleme tarihindeki gerçek değerlerine düşürülmesi işlemidir. Senet ve tahvilin değerleme tarihindeki nominal değeri, tahvilin vade tarihine kadar tahakkuk eden faizi de içerir.

2024 yılı yasal faiz oranı nedir?

Bu kapsamda 3095 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde yer alan %24 oranındaki kanuni faiz oranı 1 Haziran 2024 tarihinden itibaren uygulanacaktır.

Yasal faiz %9 mu?

Buna göre, 1 Haziran 2024 tarihine kadar yasal faiz oranı %9, 1 Haziran 2024 tarihinden sonra ise yasal faiz oranı %24 olarak hesaplanacak.

Mahkeme alacak faiz ne kadar?

1 Haziran 2024 tarihinden itibaren yasal faiz oranı yüzde 9’dan yüzde 24’e çıkacak.

Hangi işçi alacağına hangi faiz uygulanır?

İşçi alacaklarına uygulanan faiz türleri. İşçi alacaklarına sözleşmesel faiz uygulanmasını engelleyen bir düzenleme bulunmamakla birlikte, uygulamada genellikle yasal faiz oranı veya bankaların mevduatlara uyguladığı en yüksek faiz oranı uygulanmaktadır.

İcra alacağı için hangi faiz uygulanır?

Gecikmiş borçlarda faiz oranı Sözleşmede kararlaştırılan faiz oranı, icra takibine tabidir. Sözleşmede belirtilmemişse, faiz oranı yıllık %9 oranında hesaplamaya dahil edilir. Sözleşmede belirtilmemişse, faiz oranı yıllık %9’dur. Borç ticari nitelikteyse, yıllık %16,75 oranında faiz uygulanır.

Yasal faiz 360 gün mü 365 gün mü?

Basit faiz hesaplamalarında yıllık sürenin 365 gün kabul edilmesi durumunda “reel faiz”, 360 gün kabul edilmesi durumunda ise “pratik faiz” veya “ticari faiz” denilmektedir.

Katılma alacağı hangi tarihe göre belirlenir?

Artık değer katılım alacaklarının tutarının hesaplanmasında, mülkiyetin sona erdiği tarihte mevcut olan varlıkların piyasa değerleri, sadece tasfiye anındaki durumlarına göre dikkate alınır. Yargıtay uygulamasına göre tasfiye tarihi karar tarihidir.

2002’den önce evlenenlerde mal paylaşımı nasıl gerçekleşir?

Bu nedenle, 2002 yılından önce yapılan evliliklerde, haczedilen malın sahibinin eşi, mal haczedilmiş olsa bile, mal paylaşımı talebinde bulunma hakkına sahip değildir. 1 Ocak 2002 tarihinden sonra boşanmış eşlerin malları, katılma kuralına göre paylaştırılır.

Mal rejimi davasında hangi değer esas alınır?

Değer artış kazancına ilişkin alacağın hesaplanmasında, mülkiyet ilişkisinin sona erdiği tarihte taşınmazın o andaki durumu esas alınarak sadece piyasa değeri dikkate alınır (TMK m. 227/1, 228, 232/1 ve 235/1).

Katılma alacağı neleri kapsar?

01.01.2006 tarihli 4721 sayılı Medeni Kanuna göre;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort