45 saatten fazla çalışma nereye şikayet edilir?
T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı “ALO 170” İletişim Merkezi’ne ve www.alo170.gov.tr internet sitesine geçen yıl 20 milyonun üzerinde ihbar/şikayet ulaştı.
Haftada 60 saat çalışmak yasal mı?
İş sözleşmesinin 8. maddesinde de yılda 270 saate kadar fazla çalışma yapılabileceği hükme bağlanmış, haftada 60 saati aşan çalışmaların fazla çalışma sayılacağı belirtilmiştir.
Haftada 45 saatten fazla çalışmak yasal mı?
Yönetmeliğe göre, haftada 45 saati aşan çalışma fazla mesai olarak değerlendirilmektedir. Ancak, 4857 sayılı İş Kanunu’nda ve İş Kanunu’na İlişkin Fazla Mesai Yönetmeliği’nde günlük bir sınır bulunmamaktadır.
İşçi kaç saatten fazla çalıştırılamaz?
Çalışma saatleri haftanın çalışma günlerine farklı şekilde dağıtılsa bile, günlük çalışma saati hiçbir koşulda 11 saati geçemez. Telafi dönemindeki ortalama haftalık çalışma saati 45 saat olmalıdır.
170 ihbar edenin kimliği açıklanır mı?
170 Muhalif kişinin kimliği açıklanacak mı? 170 Rapor Hattı’na yapılan bildirimler, bildirimi yapan kişinin kimlik bilgilerinin alınmasıyla başlar. Muhalif kişinin kimlik bilgileri kolluk kuvvetleri tarafından gizli tutulacak ve üçüncü taraflarla paylaşılmayacaktır.
Cimere özel sektör şikayet edilir mi?
Merhaba, çok geç cevap verdiğim için özür dilerim, mesajınız gözden kaçmış. CİMER, özel sektörde çalışırken devlet kurumlarıyla ilgili şikayetlerin yapılabileceği bir platformdur.
İşçi zorla mesaiye bırakılır mı?
Çalışanın fazla mesai yapması zorunlu değildir. İstediği takdirde fazla mesai yetki formunu imzalamayarak veya onaylamayarak fazla mesai yapmaktan kaçınabilir. Uygulamada, iş sözleşmelerinde şöyle denmektedir: “Çalışan, işverenin talebi üzerine fazla mesai yapmayı taahhüt eder.” Şunlar gibi maddeler:
Bir işçi günde 16 saat çalıştırılabilir mi?
16 SAATLİK ÇALIŞMA YASAL DEĞİLDİR. Bu süre, aksi kararlaştırılmadığı takdirde, işyerlerinde haftanın çalışma günlerine eşit olarak bölünerek uygulanır. Kanun ayrıca, günlük çalışma süresinin hiçbir şekilde 11 saati geçemeyeceğini zorunlu bir hüküm olarak açıkça belirtmektedir.
1 saat mesai ücreti ne kadar 2024?
Öncelikle aylık brüt ücretin 225’e bölünmesiyle saatlik ücret bulunur. Daha sonra saatlik ücret 15 ile çarpılarak fazla mesai için saatlik ücret hesaplanır. Fazla mesai ücreti %50 zamlı olarak ödenir.
Haftalık 45 saat yemek molası dahil mi?
Ancak, yemek molaları, çay molaları veya dinlenme molaları gibi iş sırasında gerçek bir çalışma yapılmayan dönemler vardır. Dinlenme süreleri olarak bilinen bu dönemler, Çalışma Kanunu uyarınca çalışma saati olarak kabul edilmez ve haftalık çalışma süresinden düşülür.
Mesaiye kalmayan işçi işten çıkarılabilir mi?
Fazla mesai yapılmaması işverene geçerli sebeplerle iş sözleşmesini feshetme hakkı verebilir. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 13.05.2014 tarihli E.2014/3840, K.2014/15607 sayılı kararında: “Davacının fazla mesai yapmaması nedeniyle iş sözleşmesinin feshedildiği sabittir.” 24.09.2013.
Haftalık çalışma süresi 45 saati aşan çalışmalara ne ad verilir?
Fazla mesai, kanunda belirtilen koşullar dahilinde haftada 45 saati aşan çalışmadır. Fazla mesai veya fazla mesai, çalışanlar ve işverenler arasındaki en önemli uyuşmazlıklardan biridir.
9 saat çalışmaya kaç saat mola?
4 saat veya daha az süren işlerde 15 dakika, 4 saatten fazla ve 7,5 saate kadar (7,5 saat dahil) süren işlerde yarım saat, 7.
İşçi fazla çalıştığını nasıl ispat eder?
Çalışmamızda da belirtildiği gibi, fazla mesainin kanıtlanmasında belirli bir kısıtlama yoktur. Fazla çalışmayı kanıtlamak, tanıklar da dahil olmak üzere her türlü kanıtla mümkündür. Tipik istihdam ilişkilerinde, fazla çalışmayı kanıtlamak için sıklıkla çalışan tanıklığı kullanılır.
9 saat çalışmak yasal mı?
Günlük çalışma süresi hiçbir durumda 11 saati geçemez. Bir işçinin bu süreden daha uzun süre çalıştırılması halinde 4857 sayılı İş Kanununun fazla çalışma, zorunlu nedenlerle fazla çalışma ve olağanüstü durumlarda fazla çalışma ile ilgili hükümleri uygulanır.
Işyeri fazla çalıştırıyor nereye şikayet edilir?
Müdürlüklere bildirim ve şikayetler Alo 170 Kayıt Dışı İstihdam Hattı’na yapılabilir. Şikayet durumunda öncelikle işyerinde çalışırken başvuruda bulunmanız/şikayette bulunmanız önemlidir.
ALO 170 ihbar hattı işe yarıyor mu?
Çalışma Hayatı İletişim Merkezi “ALO 170”i günün 24 saati, haftanın 7 günü arayabilirsiniz. İletişim merkezimiz, Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu tarafından sağlanan tüm hizmetler hakkında bilgi ve çözümler sunar.
Fazla mesai yapıyorum ne yapmalıyım?
İşveren, fazla mesai ücretlerini 20 gün içinde normal ücret olarak ödemek zorundadır. Çalışan, fazla mesai yapmasına rağmen talep edilen ücreti alamazsa, işvereni hakkında Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü’ne şikayette bulunmalı veya İş Mahkemesi’ne dava açmalıdır.
Çalışma Bakanlığına şikayet nasıl yapılır?
Çözümleri etkili ve hızlı bir şekilde sunmak için kurulmuştur. Çalışma Hayatı İletişim Merkezi “ALO 170”i günün 24 saati, haftanın 7 günü arayabilirsiniz.